сряда, 14 март 2018 г.

Читалище "Умение" участва във форума за правата на жените на БФЖ

Пенка Илиева от Проверителната комисия на Читалище "Умение" взе участие във форум за правата на жените, организиран от Българския фонд за жените на 9 март.
Целта на “Форум за правата на жените” е да илюстрира, че ползотворният и добронамерен диалог между неправителствения сектор и държавните институции ще увеличи шансовете за успешното реализиране на целенасочените политики за постигане на равнопоставеност на половете.
Във форума взеха участие Илияна Йотова, Вицепрезидент на Р България и д-р Хелене Кортлендер, директор на фондация „Фридрих Еберт“, бюро България.
В панела „Политическо участие и политики за жените“, в който бяха обсъдени теми като история на борбите за права на жените в България, за и против квотите по пол в политиката, стереотипите пред жените в политиката, последни тенденции и т.н., участие взеха Росица Димитрова, Заместник-министър на труда и социалната политика на РБ, проф. Красимира Даскалова, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Татяна Кметова, Изпълнителен директор на Център за изследвания и политики за жените и Първан Симеонов, директор на Галъп Интернешънъл – България. Модератор: Надежда Дерменджиева, Изпълнителен директор на Български фонд за жените
В панела „Икономическо участие на жените и социални политики“, в който бяха обсъдени теми като разлика в заплащането между мъжете и жените в България, социални политики в подкрепа на постигане на равнопоставеност на половете, феминизация на бедността и т.н., участие взеха д-р Иван Нейков, Президент на Балкански институт за труда и социалната политика, Виолета Иванова, Изследовател в ИССИ на КНСБ, Саша Безуханова, Председател на Български център на жените в технологиите, Катя Кръстанова, Психолог във фондация „Асоциация „Анимус“. Модератор: Гергана Куцева, Директор Развитие и комуникации, Български фонд за жените
На 9 и 10 март Български фонд за жените събра партньори и организации, които подкрепя, на двудневна работилница, посветена на правата на жените: идентифициране на тенденции и общи проблеми на жените и момичетата в България, възможни решения, взаимодействие с местни власти и институции на национално ниво. Ще бъде направен анализ на нуждите на жените и организациите, които работят за постигане на равнопоставеност на половете в България.
А в самия Международен ден на жената се проведе „Шествие за правата на жените“, за да напомни, че всяка трета жена в България е жертва на насилие. Че жените са по-бедни от мъжете, а трудът им – по-ниско ценен. Че бедността е от женски пол. Че младите родители по никакъв начин не са подкрепени от социалната система и целият товар пада върху младите майки. Че все още съществува институционално насилие над раждащите жени. Че половите стереотипи непрекъснато пречат и на жените, и на мъжете. Че непостижимите стандарти за красота, налагани на жените, често водят до хранителни разстройства и смърт. Че обличайки малките момиченца само в розово, а малките момченца само в синьо, не помага за нищо друго, освен за ограничаване на въображението и изборите им в живота. Че това, че сме родили едно, две, три или повече деца и работим на пълен работен ден и дори повече от 8 часа, не ни прави лоши майки. Че това, че сме избрали да не бъдем майки, не ни прави по-малко жени. Че не сме „твърде емоционални“, за да заемаме управленски позиции. Че това, че умеем да взимаме решения и да преговаряме за пари, не ни прави лоши. И още, и още, и още.
Събитията „Форум за правата на жените“ и „Работилница за правата на жените“ станаха възможни, благодарение на любезната подкрепа на фондация „Фридрих Еберт“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Дарения за семейства осигури читалище „Умение-2003“

Над 100 семейства с деца получават перилни препарати и материали за хигиена от ямболското читалище „Умение-2003“. Дарението е осигурено от...