сряда, 28 март 2018 г.

Кампанията „Не си сама! Заедно срещу насилието“с 5 искания към държавата за справяне с насилието над жени

Всяка трета жена в България е жертва на насилие. 30% от жените и в България, и в Европа, са преживели физическо или сексуално насилие поне веднъж в живота си, след навършване на 15 години. Едва 14% от жертвите на насилие у нас подават сигнал в полицията и не вярват, че биха могли да получат каквато и да е подкрепа. Освен с изгубените човешки животи, всички плащаме висока цена за насилието. Изследване на Института по равнопоставеност на половете от 2017 г. показва, че насилието струва на ЕС 256 милиарда евро на година. Заради нараняванията и отсъствията на жертвата от работното ѝ място, икономиката губи всяка година 12%.  В глобален план, домашното насилие струва на света 8 трилиона долара годишно.
 „И въпреки, че плащаме с живота и парите си, домашното насилие в България все още не е инкриминирано. Или поне не се третира като престъпление, докато някой не умре. Този факт възпрепятства дори полицията да си свърши работата качествено. А снощи беше залята с киселина поредната жена.“ Това заяви Надежда Дерменджиева, директор на Български фонд за жените, на пресконференция, с която стартира кампанията „Не си сама – Заедно срещу насилието“. Тя разказа за добрата практика на добросъвестни полицаи в страната да попълват екселски таблици с получени сигнали за  домашно насилие поради липсата на единна система в МВР за подобни случаи. Другият куриоз са изискванията на Министерството на правосъдието, което всяка година е длъжно да отпуска средства по Закона за защита от домашно насилие за проекти за борба и превенция на насилието и с което почти всяка година неправителствените организации, работещи по проблема, срещат трудности. „Тази година министерството отпуска почти цялата необходима сума по закон, но със срок за изпълнение на проектите 6 месеца – от май до октомври. Тоест, излиза, че държавата се бори с насилието по 6 месеца в годината!“, заяви тя. „Останалото остава за нас, които сме превърнати в доброволци“.
За първи път в България гражданското общество се обединява срещу домашното насилие и настоява за конкретни ангажименти от страна на държавата. Представители на независими медии, на неправителствени организации и публични личности представиха на специална пресконференция кампанията „Не си сама – Заедно срещу насилието“. Кампанията е инициирана от сайта „Момичетата от града“ и е подкрепена от няколко независими медии, сред които: Площад Славейков, Мама Нинджа, Интервюто, Майко Мила, както и от над 20 неправителствени организации. На днешната радиоводещата Богдана Трифонова даде гласа си и влезе в ролята на жертва, прочитайки истинска история.
Липсата на сериозен ангажимент от страна на държавата, яростната кампания против ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, високата обществена търпимост към случаите на домашно насилие са основните причини за раждането на кампанията „Не си сама – Заедно срещу насилието“, чиято Фейсбук група е отворена за споделяне на мнения и консултации на жертвите.
„Не си даваме сметка като общество, че домашното насилие засяга на практика всички нас. Насилието вкъщи се пренася в детската градина, в училището, на площадката, на улицата, на стадиона, в лекарския кабинет. Но понеже темата е неудобна, се правим, че не съществува… От началото на годината бяха убити 8 жени. Някои от тях можеха да са живи, ако институциите си бяха свършили работата. С това темпо до края на годината можем да очакваме броят на смъртните случаи да стане 50“, коментира Левена Лазарова, съ-издател на „Момичетата от града“ – автор на кампанията „Не си сама – заедно срещу насилието“.
Кампанията има 5 искания към институциите, които да гарантират успешна борба и превенция на домашното насилие.
  1. Инкриминиране на домашното насилие – да се третират като престъпления и да се наказват всички форми на насилие срещу жените – домашното насилие, сексуалното насилие, сексуалният тормоз, преследването, системното  психическо насилие, както и всички други сериозни форми на насилие, които да бъдат включени изрично в НК.
  1. Създаване на единна база данни в МВР за жертви и извършители, която да бъде на разположение на всички работещи по случаите на домашно насилие – съдии, прокурори, полицаи, психолози, социални работници. Може да бъде финансирана на проектен принцип.
  2. Финансиране и разпространение на вече създадените и успешно пилотирани специални Програми за обучениeна психолози, полицаи, съдии, социални работници за работа с жертви и извършители на домашно насилие – има възможност за финансиране през различни програми към министерствата, включително и с евросредства, а не за сметка на бюджета.
  3. Създаване на 28 кризисни центъра – във всяка област. Това ще струва на държавата около 2 млн. лв. на година; 28 консултативни центъра за работа с жертвите и извършителите – във всяка област – 2.5 млн.лв. на година; 6 центъра за възстановяване на изнасилени жени – в шестте района за планиране – 500 000 лв. на година. С 5 млн. лв. може да започне ефективна борба с насилието у нас. С парите за един референдум можем да водим тази битка 4 години!
  4. Програма за превенция на насилието, чрез обучение в превенция на насилие и ненасилствена комуникация сред младите хора и широката общественост – вече има разработени и пилотирани методики, които могат да се приложат в цялата страна. Създаване на Национален съвет  за борба с насилието към МС и системни информационни и сензитивиращи кампании за превенция на насилието над жени и домашното насилие.

Геновева Тишева – Председател на Алианс за защита от насилие, основано на пола, Катя Кръстанова – Координатор програми по Д.Н.,  Фондация Асоциация Анимус, Екатерина Велева – Председател на Фондация „П.У.Л.С.” , Юлия Андонова – Координатор програми за Д.Н., Фондация „П.У.Л.С.”  представиха исканията пред медиите.
Интересно послание на пресконференцията беше и инсталацията Beat  на Максим Стоименов (барабанист) и Перуна Керемидчиева (програмист), в съавторство с реални жени, преживели домашно насилие, и в партньорство с глобалната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts. „Мълчаливите“ барабани онагледяват пронизителната тишина, която витае около домашното насилие. Интерактивната инсталация е провокация към общество, което реагира на всеки по-силен домашен шум у съседите, стига той да не е от скандал или побой.
Медии и неправителствени организации, подкрепили кампанията на този етап:
Медии: Момичетата от града, Майко Мила, Мама Нинджа, Интервюто, Площад Славейков.
Неправителствени организации: Фондация „Асоциация Анимус”, Български фонд за жените, Фондация „П.У.Л.С.”, Алианс за защита от насилие, основано на пола, Национална мрежа за децата, Институт по социални дейности и практики, Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, Асоциация Родители и Национална кампания „Да бъдеш баща”, Фондация  „SOS-семейства в риск”, Сдружение „Център Динамика”, Фондация „Лале”, Център за изследвания и политики за жените, Фондация „Билитис, Фондация „Джендър алтернативи”, Женско сдружение „Екатерина Каравелова”, Един милиард се изправят – България :: One Billion Rising Bulgaria, Фондация „Български център за джендър изследвания”, Фондация Single Step, Фондация „Глас”

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Дарения за семейства осигури читалище „Умение-2003“

Над 100 семейства с деца получават перилни препарати и материали за хигиена от ямболското читалище „Умение-2003“. Дарението е осигурено от...