четвъртък, 21 декември 2017 г.

Награди за родители, които издигат равенството между половете като основна ценност в своето семейство


Всяко дете има право да се гордее със своите родители! А 18 деца от ОУ „Йордан Йовков“ и ОУ „Д-р Петър Берон“ имаха възможност да докажат пред съучениците си, че имат най-добрите майки, които зачитат техните права и се противопоставят на стереотипите. Родителките на тези деца се включиха в Празниците на занаятите, организирани в двете училища. Направиха изложба с плетива и кулинарни ястия, разказаха как са научили тези занаяти и как те им помагат да облекат и нахранят семействата си.
 Инициативите се проведоха в партньорство с училищните ръководства и настоятелства на двете училища в рамките на проект „Училище “Равноправие“, който се реализира от Читалище „Умение-2003“ благодарение на финансовата подкрепа на БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ.


Сълзи в очите на жените се появиха, когато децата остро реагираха на обяснението им, че са дошли в училищата в тези дни, защото реално не работят. Чрез таблица на домакинските задължения в часове децата доказаха на домакините, че реално работят много повече от своите съпрузи, макар и да не получават заплата. Оттам разговорът се завъртя около необходимостта на всяко момиче и всяко момче да има по-високо образование, не само, за да получава повече пари, а и за да има възможност да се реализира на по-добри позиции. Ученичките от 7 клас, които в предходен проект на Читалище :Умение-2003“ имаха възможност да участват в симулативни съдебни процеси, разказаха пред всички, че етническата им принадлежност не е пречка да станат адвокати, съдии, прокурори, журналисти, нужно е само да завършат съответното образование.  
Поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат“ отдавна не е много актуална, категорични бяха децата и се аргументираха с факта, че прекрасните плетива, показани на изложбите са изработени от напълно неграмотни жени. Учениците им благодариха, че те държат децата им да придобият образование. От разговора стана ясно, че бащите на децата също са оценили необходимостта от по-високата диплома. Но истината е, че към момчетата са по-настоятелни, докато за момичетата се смята, че е достатъчно да завършат средното училище в квартала.
Родителите не скриха и че в Ямбол има определени 2 гимназии за деца от ромски произход – едната за момчета като багеристи, другата за момичета – като фризьорки или маникюристки. За другите гимназии не смеят и да помислят – защото т.нар. елитни въобще не приемат ученици от ромски произход, а в другите пък има риск децата им да бъдат изолирани от съучениците си, заради етноса си. Организаторите от Читалище „Умение-2003“ и училищните ръководства обориха тези предразсъдъци с конкретни примери на възпитаници на ОУ „Йордан Йовков“ и ОУ „Д-р Петър Берон“, които от учебната 2016/2017 г. се обучават точно в смятаните за изолационни за ромската общност гимназии. Но тези деца не само са издържали успешно приемните изпити, но и са положили усилия да усвоят българския правоговор. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Дарения за семейства осигури читалище „Умение-2003“

Над 100 семейства с деца получават перилни препарати и материали за хигиена от ямболското читалище „Умение-2003“. Дарението е осигурено от...